top of page

Eğitimle Çok Başarılı Bir Çalışan Olunabilir mi?


Rengimi en baştan belirteyim, hayır!


Eğitim, insanın içerisindeki yeteneği ortaya çıkartmaya yardımcı olur. Olmayan bir şeyi var edemez.


İşletmeler için de bu gerçek aynıdır. Eğitim vererek içinde hiçbir şeye sahip olmayan birisi ihya edilemez. Danışmanlık almak isteyen firmalardan yoğunlukla duyduğum şeydir: "Hocam bir el at da şu arkadaşların performansı yükselsin." Öyle bir insan var mıdır ki, el attığında performansı yükselecek? Ya da "el atmak" nedir? Yolda kalmış araba mı ittiriyoruz?



Her insan öncelikle annesinin ve babasının genetik mirasını alır. Bu çok belirleyicidir. Gençlik döneminde insan ailesinin mirasından ergenliğin verdiği farklı olma tutkusuyla anne ve babası gibi davranmamaya çalışır ama yaşlar ilerledikçe bu gerçeklikten kaçamaz. Sonra o genetik miras seni arar bulur sonunda. O süreçte tabi aldığın eğitim, arkadaşların, akraba ve toplum yapısı da işin içerisine girer; senin benliğini şekillendirir.


Sonuçta nur topu gibi sen.


Sonra bir işletmeye girersin ve birileri sana eğitim vererek bambaşka biri olmanı bekler.



Mümkün değil! Ancak birilerine eğitim verdiğinde o kişi hemen değişim gösteriyorsa, ona güvenmeyin derim. Ya çok güzel rol oynuyordur ya da her şeye hızlı adapte olabilecek kadar muhakeme yeteneği zayıftır. İnsan öğrendiklerini önce muhakeme etmesi, sindirmesi gerekir. Her gelen bilgiye göre şekil almak ciddi sorundur.


Peki kimler eğitimle başarılı olabilir?


Buna hazır olanlar.


Siz bu yazıyı okuduğunuz sıralarda dünyanın en başarılı şirketleri Apple, Google, Amazon, ve Microsoft gibi firmalar. Bu şirketlerin başarılı olmasının en büyük sebebi başarılı ve zeki


insanlarla çalışmaları. Elbette başarılı stajyerleri de kendi bünyelerinde tutuyorlardır. Ancak benim burada bahsettiğim şey kendi insan kaynağını eğitim vererek gelecekte daha iyi olacak kişilerden oluşturmuyorlardır.


Burada işletmenin sahipleri, hissedarları ve/veya üst yönetimi bir karar vermelidir. Az maaş vererek eğitimler vererek olunabilecek en maksimum noktaya gelecek ancak hiçbir zaman sektörünün en iyisi olamayacak bir firma mı olmak istiyor yoksa iyi ücretle başarılı ve zeki insanlarla mı çalışarak sektörde bilinen bir yere sahip olmak istiyor? Tüm konu bu aslında.


Bir kurumsal eğitimci olarak, elbette eğitim yararlı değildir demiyorum. Eğitim doğru kişilere verildiğinde çok yararlıdır, başarıya destek olur. Ancak eğitimle de mucizeler yaratamazsınız.


Doğru insanı doğru işe almak en önemli koşuldur. Yani yeteneği işe alırsınız. Sonra da o yeteneğe gerekli olan eğitimleri vererek parlatırsınız. Hepsi bu kadar.



Diğer yeteneklerin de muhakkak değerlendirilebileceği farklı işletmeler vardır. Burada özellikle de şunun altını çizmekte yarar var. Yanlış kişiyi işe alır da ondan sınırlarının dışında şeyler beklerseniz, üstüne üstün bir de "Eğitim veriyorum ama yine de olmuyor" derseniz, işkence çektirmekten başka bir şey yapmazsınız. Buna da hakkınız yoktur.


Doğru seçin, doğru kişiye doğru eğitimi verin ve doğru hedefler belirleyin. Sonra da doğru ölçme ve değerlendirme sistemiyle kimseye kurumsal zorbalık yapmadan fırsat tanıyın.





14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page